Heffingsrente bij definitieve toekenning Toeslagen
De Belastingdienst Toeslagen is over het afgelopen jaar op zo’n 40 miljoen euro aan fraude met toeslagen voor zorg, huur of kinderopvang gestuit. Daarnaast lopen er nog bij 160 dossiers met een belang van 40 miljoen strafrechtelijke procedures. Staatssecretaris Weekers van Financiën schrijft dat dinsdag aan de Tweede Kamer.
Boete
Met een aantal extra maatregelen wil Weekers volgend jaar de strijd tegen fraude onverminderd doorzetten. Zo kondigde het kabinet eerder al aan dat mensen die tot twee keer toe fraude plegen met toeslagen vanaf volgend jaar kunnen rekenen op een boete van 150 procent van het terug te vorderen bedrag. Als de recidivist de boete niet ineens kan betalen, wordt deze verrekend met nog te ontvangen toeslagen.
Inkomen uit buitenland
De Belastingdienst stopt de uitbetaling van een toeslag als iemand niet reageert op het verzoek inkomen uit het buitenland op te geven.
Schattingsinkomen
Toeslagen worden verleend op basis van een schatting. Burgens zijn zich vaak niet bewust van de noodzaak wijzigingen door te geven aan de Belastingdienst/Toeslagen. Aan het eind van een jaar kan blijken dat het inkomen toch hoger is dan de schatting, waardoor er geen recht op een toeslag is. Er wordt dan ook onderzocht of de Belastingdienst toeslaggerechtigden kan helpen het inkomen beter te schatten.
De Belastingdienst/Toeslagen voert op dit moment een aantal maatregelen in pilotvorm uit om te hoge voorschotten huurtoeslag als gevolg van onjuiste inkomensschatting door de aanvrager te verminderen. Eén van de maatregelen is het ambtshalve stopzetten van de huurtoeslag indien een aanvrager twee jaar achter elkaar geheel ten onrechte huurtoeslag uitgekeerd heeft gekregen. Weekers heeft de Kamer in de afgelopen halfjaarsrapportage geïnformeerd over deze pilot.
Rente over terugbetalen
Weekers wil rente gaan rekenen als een deel van de toeslag terugbetaald moet worden. “Het is nu eenvoudig mogelijk om de terugbetaling te financieren met een nieuw, te hoog voorschot, waardoor een permanente, renteloze lening ontstaat.”
Deze rentemaatregel kan snel worden ingevoerd omdat de Awir al voorziet in een heffingsrenteregeling die is toegesneden op het toeslagenproces. Het rekenen van rente op grond van deze regeling heeft de afgelopen jaren om beleidsmatige redenen echter niet plaats gevonden; het vergoeden van rente wel, verklaart Weekers.